МОРИ МОМЕ

— Мори моме, малој моме,

каде вода да залеам?

— Mope лудо, море младо,

таму долу под селото.

Таму има две дрвчиња,

две дрвчиња, евлојчиња;

дрвчињата процутеле,

процутеле, род немале,

ми родиле две јаболка,

две јаболка позлатени.

Појди лудо, откини ги,

однеси ги во Битола,

во Битола, кај куменџии,

да излејат два прстена:

еден тебе, други мене,

двајца да имаме исти,

раце да ни бидат лични.

 

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

top destinations enfoto galerija enmapa ennastani en

smestuvanje enrestorani picerii enturisticki enkako do bt en