МЛАД СТОЈАН МЛАДИ ТРГОВЕЦ

Млад Стојан, млади, леле, трговец,

девет години, леле, не дома,

девет години, леле, Битола;

на десеттата, леле, година,

на десеттата, леле, година,

млад Стојан, леле, дома си дојде.

Чука си, тропа, леле, на порте:

— Отвори, млада мори невесто,

јас сум ти твојот, мори, млад Стојан!

— Кога си мојот, леле, млад Стојан,

што нишан имаш, леле, во дворје?

— Дрво високо, леле, јаворово.

— Кога си мојот, леле, млад Стојан,

што нишан имаш, море, на раце?

— Нишанот ми е, мори, на раце,

малото првче, мори, скинато.

Тогаш си мажот, леле, познала,

та си го дома, леле, прибрала.

 

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год

top destinations enfoto galerija enmapa ennastani en

smestuvanje enrestorani picerii enturisticki enkako do bt en