ШТО САКАЛЕ МОМЦИТЕ

— Пукнала, мајко, треснала,

зошто ме роди убава!

Да не можам д' одам, леле, Битола

од тие пусти, леле, беќари.

На мермер плоча, леле, седеја,

љута ракија пиеја,

мезе си, мамо, немаа,

мене ме мезе сакаа.

 

Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА

Народни песни во кои се спомнува Битола,

собрал, предговор и речник напишал

проф. Филип Каваев

Издадена: Битола, Октомври 1969 год


top destinations enfoto galerija enmapa ennastani en

smestuvanje enrestorani picerii enturisticki enkako do bt en