MOMА ВОЈВОДА BO БИТОЛА

Каде се чуло видело
мома војвода да бидит
со триста души сејмени,
со стојпедесет делии,
со седумдесет сеизи?
Девојка рано ранила,
низ град Битола минала,
шчо било живо станало,
девојке сељам сторило.
Девојка тељал личила:
„Слушајте, Турци, каури:
Дур' да се вратам од војска,
Турци да вино не пијат,
каури лута ракија,
девојки да не се мажат,
јунаци да не се женат!"
.
Преземено од книгата: БИТОЛА БАБАМ БИТОЛА
Народни песни во кои се спомнува Битола,
собрал, предговор и речник напишал
проф. Филип Каваев
Издадена: Битола, Октомври 1969 год

top destinations enfoto galerija enmapa ennastani en

smestuvanje enrestorani picerii enturisticki enkako do bt en