Пешачки и планинарски патеки во Национален парк Пелистер

Хотелот  Молика претставува уникатна и  живописна природна околина на Пелистер кој ги овозможува нај атрактивните и авантуристичките  доживувања за пешачење и планинарење.

Со задоволство Ви ги презентираме пешачките и планинарските патеки низ Националниот парк Пелистер:

hiking on pelister 24

1. Кружна планинанарска патека до врвот Пелистер и назад до хотел Молика

 • Хотел Молика - врв Пелистер - хотел Молика
 • Должина на патеката:21км
 • Време:8,5ч (приближно)
 • Тежина:многу тешко
 • Висински точки на патеката:1420м - 1936м - 2468м - 2542м - 2601м над морска височина, и назад до Молика.
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Планинарски дом "Копанки"   1610м
 • Видиковец   1936м
 • Врв "Стив"   2468м
 • Врв "Илинден"   2542м
 • Врв "Пелистер"   2601м
 • Камењар   2000м
 • Цапарска Пресека   1590м
 • Хотел Молика   1420м
 • Се препорачува за физички здрави, јаки и искусни планинари.

hiking on pelister 3

2. Планинарска патека до Големо Езеро

 • Хотел Молика - Цапарска Пресека  - Мало Езеро - Големо Езеро ,, Планинарски дом ,,Димитар Илиевски - Мурато“
 • Должина на патеката: 16км
 • Време:  8-9ч (приближно)
 • Тежина:  тешко  
 • Висински точки на патеката: 1420м - 1590м - 2000м - 2180м - 2220м над морска височина  
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Цапарска пресека   1590м
 • Мало Езеро   2150м
 • Големо Езеро (Планинарски дом "Димитар Илиевски - Мурато")   2218м
 • Се препорачува за физички здрави, јаки и искусни планинари.

hiking on pelister 6

3. Планинарска патека до ,,Јоргов Камен“

 • Хотел Молика - Копанки - Јоргов Камен - назад до хотел Молика
 • Должина на патеката:   4км
 • Време:   2-3ч (приближно)
 • Тежина:   не многу тешка  
 • Висински точки на патеката:   1420м - 1610м - 1744м - 1610м - 1420м над морска височина
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Копанки   1610м
 • Јоргов Камен   1744м
 • Копанки   1610м
 • Бегова чешма (Хотел Молика)    1420м   
 • Препорачано за сите вљубеници во природата!!

hiking on pelister 12
4. Историска петека од Прва Светска Војна - 1914-1918

 • Хотел Молика - Инфо центар - хотел Молика
 • Должина на патеката:  2,5км
 • Време:  2ч  (приближно)
 • Тежина:  лесно  
 • Висински точки на патеката:  1420м - 1350м - 1420м над морска височина
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Инфо центар - Национален Парк Пелистер   1350м
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Се препорачува за сите кои го посетуваат хотел Молика и Националниот парк Пелистер

hiking on pelister 17

5. Патека до "Голема Ливада"

 • Хотел Молика - Детско одмаралиште - Мала Ливада - Голема Ливада - Инфо центар на Национален Парк Пелистер - Хотел Молика
 • Должина на патеката:   6км
 • Време:   2-3ч(приближно)
 • Тежина:   не многу тешко  
 • Висински точки на патеката:  1420м - 1270м - 1240м - 1187м - 1350м - 1420м над морска височина
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Детско Одмаралиште   1270м
 • Мала Ливада   1240м
 • Голема Ливада   1187м
 • Назад до Молика
 • Инфо центар на Национален Парк Пелистер   1350м
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Се препорачува за сите кои го посетуваат хотел Молика и Националниот парк Пелистер

hiking on pelister 20

6. Патека до "Палиснопје"

 • Хотел Молика - Инфо центар - Палиснопје - Копанки - Хотел Молика
 • Должина на патеката:   7км
 • Време:   3ч(приближно)
 • Тешкотија/тежина:   лесно  
 • Висински точки на патеката:    1420м - 1350м - 1400?м - 1610м - 1420м над морска височина
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Инфо центар   1350м
 • Палиснопје   1500м
 • Копанки   1610м
 • Бегова чешма (Хотел Молика)   1420м
 • Се препорачува за сите кои го посетуваат хотел Молика и Националниот парк Пелистер


Искрено се надеваме дека ќе имаме можност да Ве пречекаме, додека уживате во пешачењето на Пелистер

Хотел Молика
Бегова чешма, Национален Парк Пелистер
Битола, Република Македонија
+ 389 (0)  47 229 406  
+389  (0)  75 495 725
+ 389 (0)  47 229 048 ( fax )
http://www.hotelmolika.com.mk   email: Оваа е-адреса е заштитена од спамботови. Треба да ви е овозможено JavaScript за да ја видите.

 

National Park Pelister - Photo Gallery

National Park Pelister - Photo Gallery

ozio_gallery_nano
Ozio Gallery made with ❤ by turismo.eu/fuerteventura

top destinations mkfoto galerija mkmapa mknastani mk

smestuvanje mkrestorani picerii mkturisticki mkkako do bt mk